Kosthold er viktig, det er det ikke noe tvil om. Dette har blitt sendt til meg av en mann som har sett meg kommentere på nett i div forum ang mageproblemer etc:
Veien til god helse går gjennom magen
Pål Jåbekk forklarer hvordan du tar vare på
fordøyelsessystemet ditt, og viser hva feil mat gjør med helsa.
Et tema som har opptatt meg mye for tiden er fordøyelse.
Spesielt siden stadig flere mennesker rundt meg blir syke og går med
mageproblemer, uten å få den hjelpen de trenger fra leger.
Vi setter visst ikke nok pris på
magen og tarmene våre. Vi glemmer at magen er den viktigste delen av vårt
immunforsvar.
Det er tarmene som skal ta opp næringsstoffene vi trenger og
skille ut det som kan skade oss, og det er magen som skal ta knekken på
skadelige bakterier og parasitter som kommer via munnen. Man kan ganske enkelt
ikke få god helse om ikke magen fungerer ordentlig.
Kostholdet må ta skylden
I tillegg til at vi glemmer
viktigheten av magen vår, blir vi gjerne lurt til å tro at alt annet en mat er
årsaken til problemene våre. Stress er en vanlig synder, det skyldes på
gener, feil i magesyreproduksjon og en rekke andre mer eller mindre sannsynlige
årsaker. Men hvis vi har problemer med magen så er det mat vi må se på. Det er
maten som påvirker og former vårt mage- og tarmsystem, og mat er alltid det
første vi må se på. Det er ikke stress, uansett hva legen din vil ha deg til å
tro.
En av årsakene til at vi ikke skylder på mat, er selvfølgelig
at vi ofte tror vi spiser sunt – fullkorn og frukt – og likevel virker ikke
magen. Men premissene for å bli kvitt mageproblemer og sykdom for godt, er at
vi må godta at sunn mat kanskje ikke er det vi tror det er.
En urovekkende stor del av oss har mageproblemer, men kanskje
like mange har dårlig helse knyttet til fordøyelsessystemet, selv om de ikke
føler at de har problemer med magen.
Antibeitestoffer ødelegger fordøyelsen
Da jeg skrev litt om korn
tidligere her, skrev
jeg om hvordan antibeitestoffer i cerealer (kornsorter) er laget for å ødelegge
fordøyelsen til dyrene som spiser disse plantene.
Dette gjelder også belgfrukter som bønner, linser, soya og
peanøtter. Og dette med belgfrukter er et viktig poeng. For mange får høre at
de bør prøve glutenfritt eller mindre karbohydrater, og mange blir også bedre
av dette. Men kornvarer blir da ofte byttet ut med bønner, linser, erter og
liknende som, selv om det kanskje ikke gjør fullt så mye skade som korn, heller
ikke er god menneskemat og som tar fra oss muligheten til å bli skikkelig
friske.
Beregninger tyder på at vi har rundt 10 ganger så mange
bakterier i magen som vi har celler i kroppen. Uten disse bakteriene ville vi
ikke kunne leve. Mennesker og andre dyr lever derfor i symbiose med disse
bakteriene. Det er også viktig at bakteriene er der de skal være, for eksempel
at bakteriene i tykktarmen ikke kommer opp i tynntarmen eller ut i blodet. Som
Robb Wolf sier det, «Keep your poop where it belongs.»
Den sunne maten er faktisk usunn
Næringsstoffene i maten blir i hovedsak tatt opp gjennom små
”kanaler” i veggen på tynntarmen. Men kanalene kan skades av blant annet
lektiner, slik at tarmen tar opp stoffer den ikke burde ta opp. Disse stoffene
kan da komme inn i blodet og påvirke alle deler av kroppen og dermed forårsake
en nesten uendelig mengde ugagn. På fagspråket kalles dette lekk tarm (leaky
gut eller increased intestinal permeability), og det er akkurat så ille som det
høres ut.
Ettersom en rekke ulike stoffer kan komme gjennom tarmveggen
og disse stoffene kan påvirke en rekke ulike kroppsvev er det sannsynlig at en
stor mengde sykdom og uhelse kan stamme fra magen. Det er derfor også vanskelig
å identifisere årsaken.
Jeg vet det høres ekstremt ut, det
at den maten vi har basert våre liv på og som vi alltid har fått vite er sunn,
ikke engang bør komme inn under merkelappen mat.
Men husk at mye av den maten vi spiser i dag har blitt en del
av kostholdet vårt uten at et vitenskapelig fagmiljø satte seg ned og kritisk
vurderte all informasjon om disse matvarene.
Det vil si, matvarene ble en del
av kulturen vår helt uavhengig av hvor sunne eller usunne de er. Det er først
de siste 50-100 årene vi virkelig har begynt å forstå hvordan mat påvirker
kroppen.
Når noen av oss nå tar jobben med å vurdere matvarer, lenge
etter at de har blitt en vanlig del av kostholdet, kan det fort virke ekstremt
om vi konkluderer med at noen av dem ikke egentlig er egnet som menneskemat.
Men uansett hvor ekstremt eller alternativt det skulle virke, så må vi ta
hensyn til konklusjonene. Spørsmålet er alltid om de er sannsynlige nok til at
vi kan og bør basere behandling og forebygging på dem.
Og som vanlig når man hører ting som kan virke «far fetched»,
er ikke spørsmålet du må stille deg om dette virkelig kan stemme, men hva du
har å vinne om det stemmer og hva du har å tape på å endre kostholdet for å
sjekke. Du trenger ikke stoler på meg, stol på din egen kropp.
Ikke gå i gluten-fella
Gluten har
fått alt for mye skyld for mageproblemer og uhelse.
Misforstå meg rett, gluten er virkelig et forferdelig sett
proteiner og vi bør nok alle unngå det, uansett helse. Men det er så mange
andre stoffer i maten som er ute etter å ta oss, og disse stoffene finnes i
alle kornsorter, ikke bare hvete.
Ved cøliaki er det for eksempel lektiner, blant annet Wheat
Germ Agglutinin (WGA), som er den egentlige årsaken til sykdommen gjennom at de
skader tarmene og gjør at man reagerer på gluten. WGA finnes i nesten alle
kornsorter, ikke bare hvete. Det er med andre ord mer enn gluten vi må
tenke på.
Bytt aldri hvete ut med andre
kornsorter. Bytt ut kornsorter med kjøtt og grønnsaker.
Fjern matvarer som ødelegger tarmen
Når vi så har mage- og tarmproblemer eller dårlig helse på en
eller annen måte, er det vanlig å skylde på matvareallergi, som for eksempel
allergi mot egg og nøtter. Men vi må huske at selv om vi reagerer på en
matvare, betyr ikke det at det er denne matvaren i seg selv som er problemet.
Denne typen reduksjonistisk tenkning har skapt problemer for
oss før. For eksempel når vi forsøker å senke kolesterolnivåer fremfor å gjøre
noe med årsaken til at de er høye. Kasein er en gruppe proteiner i melk som
enkelte ser ut til å tåle dårlig, spesielt som man har cøliaki. Men også når
det gjelder kasein, må vi spørre oss om det er sannsynlig at kasein er et
problem i seg selv eller om det er noe som gjør at kasein blir et problem.
Hvis man har lekk tarm kan man reagere på nesten hva som helst
og bli «allergisk» mot nesten hva som helst.
Men det er årsaken til den
ødelagte tarmen som er problemet, og det er matvarene som ødelegger tarmen vi
må ta bort. Dette kan gjøre at «allergiene» forsvinner.
Mangel på næringsstoffer
Hvis du har mageproblemer, har du
nesten helt garantert næringsstoffmangler.
Du har sikkert for lavt D-vitamin-nivå og du har kanskje høyt
kolesterol. Kolesterolet går opp når kroppen slåss mot infeksjoner og når man
har dårlig tarmhelse får man infeksjoner oftere enn andre. Næringsstoffmangler
vil igjen kunne bidra til enda dårligere immunforsvar og økt uhelse.
Tegn på at man har dårlig tarmhelse
Hvis du sliter med stadige
betennelser, for eksempel øre, nese eller halsbetennelser så spiser du noe du
ikke burde spise.
Det er ikke genetisk og det er ikke nødvendig å ha slike
problemer. Kroppen din forteller deg at du gjør noe galt, lytt til den. I
tillegg til vanlige betennelser er også artroser, svak motstandsdyktighet mot
infeksjoner, astma/allergi, Chron´s og IBS, muskel og leddsmerter
(fibromyalgi), lavt stoffskifte (hypotyreose), hudproblemer som psoriasis og
kviser, sure oppstøt, blindtarmbetennelse, oppblåsthet, demens, autisme, ADHD,
cøliaki, og andre autoimmunsykdommer sannsynligvis sterkt knyttet til en dårlig
mage- og tarmhelse.
Fiber er et mye misforstått tema. Ved forstoppelse er for
eksempel problemet ofte mangel på bakterier i avføringen, fordi det er
bakterier som gjør avføringen flytende. Om vi har en redusert bakterieflora i
tykktarmen, vil avføringen kunne bli hard og kompakt. Det er derfor
antibiotika, som dreper bakterier, kan gi oss forstoppelse.
Fordøyelig fiber er mat for bakteriene i tykktarmen og blir
gjort om til korte mettede fettsyrer som er hovedenergikilden til cellene som
dekker tykktarmen. Denne fibertypen får man fra blant annet fra grønnsaker.
Fiber bør komme fra grønnsaker, og fiber kan hjelpe til å bygge opp en sunn
bakterieflora, men å innta fiber fra korn for å få bedre mage- og tarmfunksjon
kan være som å forsøke å slukke en brann med bensin. Unngå derfor fullkorn.
Finn ut hva som skaper problemet
Hvis man virkelig vil teste om
maten er årsaken til sykdom, bør man sette av en tid (helst minst en hel måned)
der man tar ut:
•
Korn, belgfrukter, melk og også frukt (forsøk å
gjeninnføre frukt når magen har bedret seg).
•
Spis alle typer kjøtt, fisk, egg, skalldyr
•
Eventuelt også fete melkeprodukter
•
Alle typer grønnsaker, sopp og bær.
•
Spis mettet fett fra fete melkeprodukter, spis
smør, kokosfett eller olivenolje. Dette fettet kan bidra til å bedre magefunksjonen.
•
Kutt ut alle frøbaserte planteoljer.
•
Kutt ned på sukkerinntaket, og les
innholdsfortegnelser nøye og luk ut alt med produkter fra korn og belgfrukter
(spesielt soya).
•
Spis litt yoghurt eller drikk litt biola
innimellom.
•
Ikke spis sukkerfrie produkter, da disse
inneholder flere typer karbohydrater og sukkeralkoholer som magen vår ikke
tåler. Da er det oftest bedre med rent sukker. Unngå pastillmage.
•
Ta et multivitamintilskudd. Ta ekstra D-vitamin
og ta omega-3. Suppler gjerne med magnesium.
Om man forsøker dette og blir
friskere, så har man i det minste et reelt valg: fortsette med naturlig
mat og ha god helse, eller gå tilbake til det unaturlige og ønske helseplagene
velkommen tilbake.
I tillegg til å optimalisere kostholdet er det alltid lurt å
unngå stress, sove nok og trene innimellom, men ikke for mye.
Hvordan matpyramiden egentlig bør se ut.
Har støtte i vitenskapen
Det er mange vitenskapelige funn
som har gjort at jeg konkluderer som jeg gjør og selv om det ikke er plass til
å nevne alt her kan jeg vise til noen få av dem.
Ufordøyde karbohydrater skaper tarmproblemer
Magen vår er bosted for mange forskjellige typer bakterier.
Celleveggen til en type magebakterier inneholder et stoff kalt lipopolysakkarid (LPS). LPS er et skadelig stoff som
blant annet skaper betennelser. LPS skader både tarmveggen og en rekke organer
og vev i kroppen når det kommer ut i blodet. LPS
kommer fra det som kalles Gram-negativ bakterier. Salmonella, legionella
og helicobakter er kjente typer Gram-negativ bakterier. Det er det spesielle
laget i celleveggen med LPS som gjør at disse bakteriene er vanskeligere å ta
knekken på og blant annet gjør at de er immune mot penicillin.
Gram-negative bakterier holder til
i tykktarmen der de lever av ufordøyde karbohydrater. De fleste
karbohydratene vi spiser skal tas opp av kroppen før de kommer til tykktarmen.
Men om vi har en dårlig fordøyelse eller inntar svært mye karbohydrater vil mer
ufordøyde karbohydrater bli mat for Gram-negative bakterier og dermed får vi
økte nivåer av LPS [1]. Bakteriene kan da også spre seg til tynntarmen.
Når Gram-negativ bakterier spiser karbohydrater i tykktarmen,
produserer de hydrogen. Hvis vi måler mengden hydrogen i utåndingsluften kan vi
se om man har en oppblomstring av disse bakteriene i magen. Mennesker med
mageproblemer har mer hydrogen i ånden og blir friske når man tar vekk
karbohydratene som skaper problemene [2].
Alle som har problemer med magen
bør absolutt fjerne korn fra kosten. Men det er også viktig å holde seg
unna sukkerfrie produkter som inneholder andre typer karbohydrater og
sukkeralkoholer, for disse kan føre til samme type problemer.
Høyt kolesterol er et tegn på inflammasjon og infeksjon
Lipoproteiner («kolesterol») har som oppgave å binde seg til
LPS og uskadeliggjøre dem [3]. Derfor er forhøyede kolesterolverdier ofte et
tegn på inflammasjon og infeksjon. Barn som blir født med manglende
kolesterolproduksjon dør tidlig av infeksjoner.
Kolesterol er ikke skadelig og man
bør unngå å senke kolesterolnivåer med kolesterolsenkende medisiner.
Rotter som får injisert LPS i blodet kan for eksempel reddes av at man sprøyter
inn LDL-kolesterol fra mennesker [4]. LDL-kolesterol er det som kalles det
dårlige kolesterolet, men om det høyt, er det en grunn til det og det er
grunnen vi må behandle, ikke LDL-kolesterolet i seg selv.
3. Mistenker LPS for å forårsake insulinresistens og overvekt
Man mistenker også at LPS kan
forårsake insulinresistens og dermed overvekt. I dyreforsøk skaper LPS
faktisk både insulinresistens, overvekt og inflammasjon [5]. Melkekyr som får
korn blir også syke når LPS tar seg gjennom tarmene, som har blitt ødelagt av
kornet, og over i blodet [6]. LPS-nivået i blod har vist seg å henge sammen med
både energiinntak og insulinresistens [7].
Tilskudd av probiotika (bakterier
i mat, som for eksempel yoghurt) ser ut til å kunne bedre en rekke sykdommer og
også virke positivt ved overvekt [7] og insulinresistens [8].
Fiber er mat for magebakterier og fiberinntak kan gjøre at vi
får mer av de gode magebakteriene og dermed bedre tarmhelse. Hos forsøksdyr kan
fiber bedre tarmfunksjon og redusere LPS-nivå [5]. Både fiber og inntak av
melkesyrebakterier bidrar til å redusere skadeeffektene av gram negativ
bakterier [9]. Mennesker med alvorlig depresjon har økte nivåer av LPS i blodet
og har lekk tarm [10]. Normalisering av lekk tarm kan også bedre kronisk
utmattelsessyndrom (ME) [11]. Det er sannsynlig at ME er sterkt knyttet til
dårlig mage- og tarmfunksjon og at ME-pasienter bør spise steinalderkost.
Personer med ADHD eller autisme bør styre unna
En gruppe mennesker som bør være
ekstra restriktiv med korninntak er mennesker med autisme eller ADHD/konsentrasjonsvansker.
Barn med autisme sliter med å bryte ned karbohydrater i
tarmen og er svært utsatt for mageproblemer [12]. De har langt mer
mageproblemer enn andre barn og jo mer autistiske symptomer et barn har jo
større er risikoen for at barnet har mageproblemer [13].
Mennesker med autisme har oftere lekk tarm (36,7%) enn
ikke-autister (4,8%), mens autister som ikke spiser gluten og kasein har mindre
lekk tarm enn dem som gjør det [14].
En studie fra 2006 der man tok ut gluten og kasein fra kosten
til autistiske barn, fant ingen forbedrede resultater i tester, men foreldrene
til flere av barna rapporterte om forbedringer [15]. I et annet tilfelle viste
det seg at en pasient med alvorlig autisme kun hadde cøliaki med kraftig
næringsstoffmangler [16]. Da pasienten ble satt på glutenfritt kosthold, mistet
han autismediagnosen.
Selv om det mangler store studier
på dette emnet viser flere slike tilfeller at det er en nær sammenheng mellom
mat og autisme [17]. Det er all grunn til å forsøke naturlig mat.
Gluten øker risikoen for schizofreni
Når gluten brytes ned, dannes det
opiumsstoffer. Disse opiumsstoffene ser ut til å kunne gi schizofreni og hos
befolkninger med lavt inntak av korn er forekomsten av schizofreni lavt.
I en metaanalyse av mer en 50 artikler kom det fram at det
hos befolkninger som spiste mindre hvete, rug, og bygg var forekomsten av
schizofreni lav uansett kulturelle forskjeller. Hos pasienter med cøliaki er
forekomsten av schizofreni omkring 30 ganger høyere enn hos resten av
befolkningen [18].
Mennesker med leversykdommen NAFLD (Non Alkoholic Fatty Liver
Disease), en sykdom som inngår blant de vanlige livsstilsykdommene, har økt
permeabilitet i tarmen og for stor bakterievekst i tynntarmen [19].
Magebakteriene våre produserer en rekke viktige vitaminer og
næringsstoffer, blant annet vitamin B12 og vitamin-K [20]. En redusert
bakteriekultur gir oss mindre næringsstoffer.
Hudsykdommen dermatitt herpetiformis er i likhet med cøliaki
forårsaket av korn og korninntak er forbundet med en rekke autoimmunsykdommer
[18].
Mage-tarm problemer gir økt inflammasjon
Dårlig mage- og tarmfunksjon fører
til økt inflammasjon eller betennelse i kroppen. Alle de store
livsstilssykdommen har inflammasjons som en fellesnevner.
Det påvirker oss også psykisk. Depresjon er for eksempel
forbundet med inflammasjon [21] og det kan faktisk være så enkelt at man er
deprimert fordi noe ved livsstilen vår skaper for mye betennelse.
Visste du for eksempel at det er en sammenheng mellom allergi
og selvmord? Årsaken ser ikke ut til å være at man blir deprimert av å være
allergisk, men at både allergi og depresjon begge er resultater av inflammasjon
[22]. Også demens ser ut til å være delvis forårsaket av inflammasjon og
autisme er overraskende likt demens når det gjelder inflammasjon og celledød
[21,23].
Overvekt er også en inflammasjonstilstand og tarmhelse
spiller en viktig rolle [5,9,20,24]. Flere typer kreft, multippel sklerose, og
allergier er knyttet til lekk tarm [25].
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar