lørdag 17. oktober 2015

Fibromyalgi endelig anerkjent i USA...Kommer Norge etter?

Fra og med 1 oktober 2015 har FIBROMYALGI fått sin egen offisielle diagnosekode i ICD-10-CM kodene-dvs formelt vedtatt i USA!

ICD-10-CM står for International Classifications of Diseases.10.Revision Clinical Modification og er en liste over diagnosekoder som tilbys av Centers for Medicare and Medicaid services og National Centers for Health Statistics- som brukes til medisinsk rapportering i USA. Denne klassifikasjonen er basert på statistikker og koder publisert av WHO.

ICD-kodene brukes av alle i helsevesenet-inkludert leger, forsikringsselskaper og offentlige etater. De brukes til å identifisere og klassifisere diagnostiserte sykdommer og tilstander.

Dette er et stort gjennombrudd for pasienter med fibromyalgi i USA, for dette gjør det umulig for leger å fortsette å insistere på at sykdommen ikke er ekte! 
WHO og amerikanske myndigheter har gitt diagnosen et offisielt stempel! Forsikringsselskapene kan heller ikke nekte en pasient refusjon mer- de kan ikke benekte sykdommen!

Selv om funksjonshemming ikke bestemmes utelukkende pga en diagnose, vil dette å ha fibromyalgi som diagnose eliminere fornektelse og kan gjøre det å hevde at man har en funksjonshemming pga fibromyalgi, noe lettere!

"En distinkt diagnosekode vil bedre konteksten verden over innen fibromyalgiforskning", hevder Dr MD Ginerva Liptan!
"Den nye koden vil også hjelpe til å utføre mer nøyaktige studier av forskjellige utfall innen fibromyalgibehandling, for eksempel vil mange av disse observasjonene bli samlet i studier som ikke er hemmet av utvannet data av pasienter som faktisk ikke har fibromyalgi, men andre sykdommer som forårsaker muskelsmerter!"
Det betyr at sykdommen ikke lenger kan bli brukt som en dumpingsdiagnose!

Dette er utfallet av en lang reise. Fibromyalgiens reise til legitimitet har vært lang og hardt utkjempet. Etter å blitt vansmektet i åresvis, alle pasienter, en etter en, i USA, fullfører dette en trifecta av legitimitet og er en milepæl verdt å feire!

Så, vil resten av verden følge etter, eller vil besserwissere innen legestanden tviholde på sekken og dumpingen?
Det gjenstår og se. Spennende er det ihvertfall og verdt en liten champagnekortspretting!

Aina




Kilder;
http://nationalpainreport.com/the-health-care-industry-finally-recognizes-fibromyalgia-8827637.html

http://www.prohealth.com/fibromyalgia/library/showarticle.cfm?libid=21510&B2=BNRHPFA&utm_source=BNRHPFA&utm_campaign=Home-Page-Trending-Article






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar