tirsdag 1. november 2016

Fibromyalgi og hodepine/Migrene


Mange av oss med fibromyalgi kjenner så alt for godt til den intense smerten av fibro-hodepine og/eller migrene. Pulserende og bankende, kvalme og oppkast. Det er ikke den normale gjennomsnittshodepinen vi snakker om her. 

Det er mange forskjellige årsaker til hodepine, men for oss fibromyalgikere kan triggerpunktene rundt hodet, nakken og skulderbladene være en direkte faktor, eller det kan være psykisk stress-vi har en tendens til og overtenke enhver situasjon, vi vil så gjerne mestre alt som legges ned foran oss, og dermed kan vi rett og slett stresse på oss en real hodepine. 
Har du allergi i tillegg, kan dette også utløse hodepine hos en fibrotiker...sesongmessige allergier kan forverre hodepinen og øke fibrosmerter i hele kroppen...

Fibrohodepine forringer livskvaliteten enda mer pga den effekten den har på vår evne til og tenke klart. Vi sliter jo ofte med fibråtåke og hukommelsesproblemer og i tillegg mister vi endel ord, så en hodepine som dette, setter kjepper i hjulene for klare tanker og innimellom klar tale. 
Når jeg får disse toktene, henger jeg fast i do-skåla og kaster opp og griner som en unge, så snørr og tårer renner. Jeg klarer ikke tenke klart og blir egentlig totalt hjelpesløs. 



Første anfall jeg fikk, endte på legevakta med sprøyte intramuskulært i rumpa med voltaren og så paracet. Nsaids som paracet og ibux kan hjelpe-sammen med 100 mg voltaren.

Friluftsliv er bra for de aller fleste av oss, om vi ikke klarer gå, kjør ett sted og gå ut, eller omså bare sitt ute på trappa og få litt luft i nesa. Men mht fibrohodepine, skal man være litt forsiktig med friluftsliv- ihvertfall i allergisesongen. 

Enhver type kronisk hodepine kan være ødeleggende mht samhandling med omverdenen. Isolasjon er ofte noe vi med fibro ender opp med etter en real runde med fibrohodepine. Energi og overskuddslagrene er totalt tømt og vi bare ligger i senga eller på sofaen og prøver hente oss inn igjen.

Symptomer på fibrohodepine;

-lyssky
-lydvar
-dunkende hodepine som ikke blir borte
-synsforstyrrelser
-kvalme
-koordinasjonsproblemer
-oppkast 


Hoven i ansiktet, særlig rundt øynene pleier jeg også og bli like før anfall og en stund etter.

Hva kan man gjøre når det står på?

Slå av alt som er triggere mht lyd og lys. Ha en kald og våt klut på panna eller over øynene. Sørg for og ha Voltaren 50 mg tabletter i huset, ta to når du kjenner hodepinen pulserer. Etterhvert kan du kombinere paracet og ibux. Har du nesespray eller smeltetablett iht migrene, ta den foreskrevne dosen. Hvil!!! Drikk gjerne litt vann, men pass på at det ikke er for kaldt vann...ingefærshot og te av ingefær skal også kunne hjelpe...men ikke ha for mye sukker i...

Vi som har en kronisk lidelse, vi tenker sjelden over at pusten vår kan være ett problem, men iflg Amerikansk forskning er de fleste av oss noe de kaller "Shallow breathers"- vi trekker ikke pusten dypt nok. Mangel på oksygen kan dermed også bære trigger for hodepine. Vi må også være oppmerksom på hva vi spiser, hvor vi bor og hvor vi er ute blant folk mest, pga miljøfaktorer, e-stoffer og kjemikalier i mat og drikke etc. Jo renere mat, jo bedre!


Det er 5 faser av migrene;

1. Prodome- fase 1. lysømfintlig, irritabilitet, hyppige toalettbesøk, tørst, og mathunger eller at du må ha en spesiell matvare o.l

2. Aura er fase 2. Endring i hjernens kjemi. Fortstyrrelser i nervesystemet, flekker foran øynene, tissetrengt, uvel, lyd-var, irritabel...

3. Hodepinefasen. Smerten intensifiseres, enten hamrende på en side av hodet eller midt oppe i hodet. Du blir enda mer sensitiv for lys og lyder. Musklene i nakkern og øvre del av ryggen spennes. Mobilitet begrenses og kramper i kjeve kan oppstå. Dette kan vare i alt fra 4 til 72 timer...

4. Oppløsningsfasen. Ofte vil migrenen forsvinne ved hjelp av søvn men det kan og ta opp til 3 dager. Oppkast er vanlig i forbindelse med smertene.

5. Postdrome. I denne fasen følger en hodepine dom kan vare lenge. Svært få havner i denne fasen. Symptomene er lik influensa eller en kraftig fyllesyke. Tretthet, manglende konsentrasjon, kvalme ig ømme muskler er vanlig.

Vi må forstå våre individuelle triggere og faser av migrenen for og kunne lære oss og håndtere hvordan vi best kommer oss igjennom et slik anfall. Det er alltid et triggerpunkt som ligger på rot i problemet, og finner vi den, løser vi problemet raskere.

Jeg blir alltid slått helt ut etter ett slik anfall. Clusterhodepine er det desidert verste anfallet jeg har hatt. Det gjør vondt flere steder og jrg kaster opp i kraftige rak, nesten så jeg svimer av og smertene intensifiseres. 

Jeg har ikke hatt anfall på mange år, nå plutselig har jeg hatt tre på rappen. Jeg vet ikke hva som trigger det, mye mulig det er stress. Tenker alt for mye rett og slett og dliter med at jeg ikke får løst problemene pga de ikke går an og løse...

Hvis dere har forslag til hvordan man kan takle hodepine i forbindelse med fibro, skriv i kommentarfeltet. Takk for at du leste innlegget :-)


A.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar