mandag 21. november 2016

Nytt innen fibromyalgiforskning fra England


Nytt innen fibromyalgi forskning, interessant artikkel, fritt oversatt av meg: 

Forskere ved Kings College i London har oppdaget en sammenheng mellom spesifikke endringer i DNA-kalt epigenetikk- og kronisk utbredte leddsmerter, som er et av fibromyalgiens symptomer som er vanligst og viktigst og få kontroll på.
Epigenetikk er det vi ser på som forårsaker endringene det som kalles genekspresjon- utrykk i våre gener som gjør en funksjon mulig under kontroll i vårt DNA. DNA er vårt kart- hvem vi er, våre funksjoner, vår historie-både fortid og fremtid, vår familiehistorikk, alt som beskriver deg og meg som mennesker, alle opplysninger tilgjengelig om oss  er i vårt DNA. 

Og epigenetikk tilsvarer disse endringene istedet for forandringer i vår genetiske DNA-kode.

Fibromyalgi har nå kommet så langt at i legetidsskrifter blir den omtalt som ganske vanlig. Det som gjør fibromyalgien til uvanlig, er at ingen forstår den helt og det forskes på dens underliggende årsaker. Vi symptombehsndles ut i fra hva vi beskriver til våre leger- hvis vi blir trodd.
 Det eksisterer kun begrensede behandlinger og det er dette som gjør diagnosen så vanskelig og leve med.

 For det er det vi får beskjed om-"lær og leve med..."

Det e ingen spesifikke diagnostiske tester for tilstanden og konvensjonelle undersøkelser som røntgen, er ikke i stand til og oppdage sykdommen.

Forskerne mener de er godt i gang med og utvikle en test via blodprøver som kan hjelpe leger over hele verden til og oppdage fibromyalgi, en bloddiagnostisk test.

Studien har rapportert funn som har blitt publisert i tidsskriftet "Plos one" under tittelen "Are Epigenetic Factors Implicated in Chronic Widespread Pain?"
Studien ble finansiert av Arthritis Research UK

"Fibromyalgi påvirkes av genetiske faktorer, men det er mange kompliserte trinn mellom genet og sykdommen. Det og identifisere målbare epigeniske kjeder er et stort skritt i riktig retning", sier forsker og en av forfatterne i studien- Frances Williams i en pressemelding.
"I tillegg vil resultatene rettes mot videre forskning i henhold til fibromyalgi, så vel som  andre kroniske smertesyndromer, som for eksempel irritabel tarm syndrom."

Forskerne brukte tvillinger i studiene til og avgjøre om mønsteret i DNA-et kan påvirke genenes aktivitet mht produksjon av bestemte proteiner, samt identifisere eventuelle forskjeller hos de som har og de som ikke har kroniske utbredte smerter i kroppen. De kaller prosedyren for DNA metylering, det er en epigenetisk mekanisme. 

Noen av dere driver på med foodmapping, en slags utelukkingsprosedyre mht mat og matsorter dere tåler kontra det dere ikke tåler, som igjen skal forbedre livskvaliteten deres, minske medisinbruk og normalisere stoffskifte og forbrenning i kroppen deres.
 Denne mekanismen i henhold til DNA metylering, er på en måte samme prosedyren, bare at forskerne går inn i DNA strengen og leter etter endringer for og finne en måte og lokalisere smertesyndromer/fibromyalgi på. 

Forskerne har i dette tilfellet funnet tre gener med forskjellige mønstre av DNA metylering hos personer med og uten kronidke utbredte smerter.
Foreløpige resultater peker mot at pasienter med kroniske plager og omfattende smerter kan ha forskjellige mønstre av metylering i deres DNA, og at dette kan være med på og modifisere aktiviteten i visse gener, slik at tilstanden først og fremst blir synliggjort og registrert.

"Det eksisterer millioner av mennesker i Storbritannia med lidelsen fibromyalgi!" sier direktør Stephen Simpson- Arthritis Research Uk, research and programs avdeling. "Dette er virkelig spennende forskning og et viktig skritt viderr i vår forståelse av hvordan epigeniske forskjrlker mellom individer kan påvirke vår sansynlighet for og utvikle fibromyalgi og kroniske utbredte muskel-og skjelettlidelser!"  
Videre sier han at:
"Alt for lenge har mennesker med fibromyalgi kjempet for og få en diagnose legitimert i helseverdenen for sine smertefulle symptomer! Denne forskningen vil bidra til tilrettelegging for bedre forståelse, undersøkelse og behandling av de smertene de har!"

Og er det noe vi virkelig vet, så er prisen vi betaler i og ikke bli trodd av både venner, familie og leger mange ganger hardere og leve med enn smertene. Vi kan behandle smertene vekk fysusk, eller stagnere dem litt med sterke smertestillende, men følelsene våre nærmeste og leger i Norge gir oss, kan kun kureres hvis anerkjennelse via andre land, som tar fibromyalgi seriøst, slår slagene for oss.

Det ER viktig og følge med.

Og håpe at norsk helsevesen også følger med.

Ha en fin uke

Klem fra 
A.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar