fredag 4. november 2016

Fibromyalgiforskning: 17 okt 2016-interessante funn!!!

Artikkel oversatt fra: 


Et MRI bilde som viser variabler i mønstre mht hjernens registrering under smertestimuli hos en fibromyalgipasient.
Bildekilde: Cognitive and Affective Control Laboratory / University of Colorado Boulder.


Forskere ved Universitetet i Colorado, i Boulder har oppdaget et signal i hjernen hos Fibromyalgi (FM) pasienter som identifiserer pasientenes kroniske sykdom FM med hele 93 % nøyaktighet! Funnet åpner opp muligheten for en mer treffsikker og bedre diagnosestillelse og evt behandling for fremtiden. 

Rapporten er publisert her: 

Tidsskriftet "Pain"


FM er en tilstand karakterisert ved utbredte muskel- og skjelettsmerter ledsaget av tretthet, søvn, hukommelse- og nedsatt allmenntilstand, noen sliter med mange tilleggssykdommer og symptomer som irtitabel tarm, magesyreproblemer, migrene eller fibrohodepine, angst og depresjon.

Forskerne ved universitetet testet 37 FM pasienter og 35 friske pasienter og slle ble utsatt for funksjonell magnetisk resonans imaging (FMRI) og alle fikk gjennomgå samme smertetriggingsprosess og- ikke smertefull visuell, auditiv og taktile signaler under skanningene. DML-teknikken tillot forskerne å identifisere "hjernebasert FM signaler"- signaler som gikk igjen hos alle FM pasientene med 93 % nøyaktighet, noe som er veldig høyt prosentmessig. 

Rent nevrologisk viste testene at smertene var kraftigere hos FM pasientene enn hos de friske forsøkspersonene.
 Metoden er basert på algoritmer som er utviklet av Universitetets forskere og det skal kunne gjenkjenne et komplekst mønster av neuronal aktivisering i hjernen hos personer eksponert for smerte.

De avdekket at FM pasienter hadde økt respons i tre områder som viser overfølsomhet og pasientene viste seg også svært preget av tilstanden.
Når de så kombinerte de forskjellige metodene mht nervesystemet og respons, var de i stand til og klassifisere FM pasientene fra kontroller med 92% på sensitivitetsskalaen og 94 % spesifisert på nervesignaler og smerteimpulser. 

Marina López-Sola ved universitetet sier at:
 "Det nye ved denne studien er at det gir et potensielt bildediagnostisk spekter basert på et verktøy som kan brukes hos nye pasienter for og informere om graden av visse nevrologiske stimuli underliggende deres smertesymptomer!" 
Hun er postdoktor i universitetets kognitive kontroll laboratorie og hovedforfatter av studien.

Den innledende karakteriseringen gir oss et verktøy som kan brukes hos den enkelte FM pasients diagnostisering basert på patofysiologiske og symptomtrelaterte hjernefunksjoner. Resultatene kan hjelpe leger og stille individuelle diagnoser og gi medisinsk begandling som vil hjelpe der og da basert på funnene og gradene hos hver enkelt pasient, da FM er en individuell lidelse.

"Selv om mange smertespesialister har veletablerte kliniske prosedyrer for diagnosen FM, betyr det ikke at de kan forklare hva som skjer nevrologisk og dermed kan de ikke gi en fullverdig og individuell behandling av hver enkelt pasient og deres lidelser,"

 sier Tor Wagner- direktør for laboratoriet. 

"Potensialet for de tiltakene vår skanning av hjernen og de resultater som vises her, kan fortelle oss om de funnene i individets hjerne og deres nøyaktige prosess i sykfommen kontra en mer allmenn diagnose. Dette vil hjelpe oss og erkjenne FM for det den er-En sykdom i sentralnervesystemet- Og gir oss en mulighet til og behandle den mer effektivt!"

FM blir mer og mer linket opp mot sentralnervesystemet og både overstimuli og kortslutninger er essensielt i forskningen. Legger ved enda en interessant link:



Dette er spennende. Vi som har FM har alt for lenge opptredd som våre egne leger. FM er en individuell lidelse, ingen av oss er på samme sted eller har samme effekt på begandlinger og medikamenter og det er uhyre viktig, selv om det er kostbart, tidkrevende og vanskelig, og finne den behandlingen som hjelper for hvert enkelt individ!

Takk for at du leste

A.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar