fredag 21. oktober 2016

Hva er Fibromyalgi? Lett oppfriskning:

                                                    

Fibromyalgi er en kronisk lidelse preget av utbredt muskel- og skjelettsmerter ledsaget av tretthet, søvn, hukommelsessvikt og i noen tilfeller depresjon og angst. Forskere mener at fibromyalgi forsterker smertefulle opplevelser ved å påvirke måten hjernen behandler smertesignaler på.
Symptomene opptrer noen ganger etter et fysisk traume, kirurgi, infeksjon eller betydelig psykologisk stress. I andre tilfeller, kommer symptomene systematisk over tid uten en enkelt utløsende hendelse.
Kvinner er registrert som oftest utsatt for og utvikle fibromyalgi, mens menn ikke blir diagnostisert med sykdommen like lett. Det er viden kjent at det blir kalt en "kjærringsykdom"...
 Mange som har fibromyalgi har også spenningshodepine, temporomandibulær dysfunksjon (kjeveproblemer) , irritabel tarmsyndrom, endometriose m.m
Det er ingen kur for fibromyalgi, men en rekke medisiner kan hjelpe til med og ha en slags kontroll  over symptomene. For noen vil også Trening hjelpe, mens for andre kan det gjøre fibroen verre. Meditasjon og varme boblebad, massasjer og total avslapping og stress-reduserende tiltak kan også hjelpe. Stress er ikke heldig for en fibromyalgiker...

Symptomer på fibromyalgi inkluderer:
Utbredt smerte: Smerter forbundet med fibromyalgi er ofte beskrevet som en konstant tannverk i kroppen og smertene vedvarer lenger enn 3 måneder. Ved en undersøkelse går det på testing av triggerpunkt og beskrivelser av symptomene. Smertene er konstante og er utbredt over hele kroppen, i alle muskler og ledd.
Utmattelse: Personer med fibromyalgi er ofte slitne, selv om de kan sove i lange perioder av gangen. Søvn blir ofte forstyrret av smerter, og mange pasienter med fibromyalgi har andre søvnforstyrrelser i tillegg, som restless legs syndrom og søvnapné.
Kognitive vansker: Et symptom ofte referert til som "fibrotåke" svekker evnen til å fokusere, ta hensyn og konsentrere seg om mentale oppgaver.
Andre problemer: Mange som har fibromyalgi også kan oppleve depresjon, hodepine og/eller smerter / kramper i underlivet. Kraftige blødninger over måneder og år kan også forekomme. 

Legene vet ikke hva som forårsaker fibromyalgi ennå, men de mener at det mest sannsynlig innebærer en rekke faktorer som arbeider sammen. Disse kan omfatte:
Genetikk/arv: Fordi fibromyalgi har en tendens til å gå igjen i familier, kan det være visse genetiske mutasjoner som kan gjøre deg mer utsatt for å utvikle sykdommen.
Infeksjoner: Noen sykdommer ser ut til å utløse eller forverre fibromyalgi.
Fysisk eller emosjonelle traumer. Posttraumatisk stresslidelse har vært knyttet til fibromyalgi.

Hvorfor gjør det vondt?
Forskere mener at gjentatt nervestimulering fører til at hjernen til personer med fibromyalgi er i konstant forandring. Disse forandringene innebærer en unormal økning av nivåene til visse kjemikalier i hjernen som signaliserer smerte (nevrotransmittere). I tillegg til at hjernens smertereseptorer utvikler et slags minne om smerte og bli overfølsom, noe som betyr at de kan overreagerer på smertesignaler og dermed sende ut smerteimpulser i hele kroppen.
 Smerten og mangel på søvn i forbindelse med Fibromyalgi kan påvirker evnen til å fungere hjemme eller på jobben. Frustrasjonen av å håndtere en ofte misforstått tilstand også kan føre til depresjon og helserelatert angst.
Det og ikke bli hørt eller tatt seriøst av helsevesen og NAV kan knekke en person med diagnosen fullstendig.
Det er veldig godt og betryggende og kan hjelpe enormt og få støtte fra familie og venner. Vi som har fibro ender ofte opp som veldig ensomme fordi vi ikke klarer og være med på ting like mye som før.

Artikkel hentet og fritt oversatt fra 
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fibromyalgia/basics/definition/con-20019243

Klem fra A.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar