mandag 12. mai 2014

12 mai 1820, Florence Nightingales fødselsdag markeres-les og del! Oppfordringer!

Hun er kjent som "the Lady with the Lamp!"
Hun ble født 12 mai i 1820 og døde 13 august 1910.
Pioner innen moderne sykepleie! En dame med et enormt stort hjerte, men autoritær og bestemt. På langt nær kanskje så mild som myten om henne tilsier. Hygieneprinsippet betydde mye for henne.
Etter Krimkrigen, da Florence dro hjem til seg selv, var hun syk, for syk til å ta imot mer enn en besøkende på en gang. Muligheten for at hun led av ME- utmattelssyndrom- er der så absolutt. Charles Darwin ser også ut til å ha lidd av en liknende sykdom.

12 Mai er dagen for kroniske lidelser til å bli anerkjent. Det er utrolig viktig at dere der ute klarer å se HELE mennesket! 
Vi er så mange!
160 000 mennesker er registrert med diagnosen Fibromyalgi.
Det antas at ca 18 000 lider av ME.

På tv2 i dag snakket en fysioterapeut om hvor viktig kondisjonstrening er for pasienter med fibromyalgi. Vi forringes og blir dårligere hvis vi bare ligger der og lar muskelmassen svinne hen. Fibropasienter er ofte overvektige og sliter med overvekt pga medisinene de spiser kombinert med null mosjon!

Det må legges vekt på at dette ikke skal kalles "trening!" Vi skal ikke trene! Ikke løfte vekter eller løpe 3 mil.
Vi skal bevege oss mer!
Med de ressursene vi har!
Med de forutsetningene vi har!

Jeg vil oppfordre ALLE kommuner i Norges land til å aktivt innføre GRØNN RESEPT til ALLE pasienter som ønsker det!
I denne skal det inngå kommunale tilbud til alle som klarer det:
- Fysikalsk behandling
- Kiropraktor 
-Helsestudio
-Svømming i oppvarmede basseng
-massasjeterapi
- og et siste ønske: Helsereiser de kaldeste månedene i året til et varmt land...noe som er ren ønsketenkning, men hei- hvorfor ikke drømme litt stort?

Hvis vi alle står sammen, og ME/FM- foreningene slår hodene sine sammen og jobber sammen på tvers av erfaringer og deler med hverandre og legger litt press på kommunene, så er jo dette noe som burde gå...på sikt??

ME er kompleks, mennesker ligger i mørke rom og klarer ikke komme seg opp. Der må eksperter bare si hva som må prøves. Det viktigste er at ingen må presses! Det gjør en bare sykere!
Og pårørende! Vis mer forståelse! Det koster dere absolutt ingenting å lese dere opp, gi støtte og omsorg når dere ser at en av dere sliter!

Rom ble ikke bygd på en dag...
Vi tar den ene foten foran den andre...
Positivitet og optimisme...etter et par timers hvile:)
Takk for at Dere lytter:)

Aina






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar