mandag 13. april 2015

FoodMap...Ja- mat og Nei- mat

Fått dette tilsendt på e-post. Oversatt fra Engelsk til norsk-antakelig med translate- så---Se bort fra skrivefeil: 
Nedenfor er to lister over FODMAP uvennlige og FODMAP vennlige matvarer. Vanligvis prøver man å stoppe bruken av "nei-" matvarer hvis det er mulig, men hvis man virkelig trenger visse elementer- må man prøve og holde bruken ned til et minimum. Løk og hvitløk er spesielt dårlige triggere og bør unngås som best du kan. Prøv og unngå bearbeidet mat og kjøtt. Alltid se på ingredienslister og prøve og se etter de største synderne: løk, hvitløk og hvete produkter. Prøv og holde frukt til en porsjon per dag.


For de av oss som trenger personlig hjelp med kosthold og livsstilsendring se den anbefalte FODMAP diett coaching siden eller prøv den fantastiske videobaserte selvhjelp Combat Dine IBS symptomer kurset.


Høy FODMAP mat (ting å unngå / redusere)


Grønnsaker og belgfrukter
• Hvitløk - unngå helt hvis mulig
• Løk - unngå helt hvis mulig
• Artichoke
• Asparges
• Bakte bønner
• Rødbeter
• Black Eyed Peas
• Bred bønner
• Smør bønner
• Blomkål
• Selleri - større enn 5cm av stilken
• Kidneybønner
• Purre
• Mange Tout
• Sopp
• Peas
• Savoy kål
• Soyabønner
• Split erter
• Scallions / vårløk (pære / hvite delen)
• Sjalottløk



Frukt - frukt kan inneholde høye fruktose
• Epler
• aprikoser
• Avocado
• Bjørnebær
• Cherries
• Solbær
• Datoer
• Feijoa
• Fiken
• Grapefrukt
• Litchi
• Mango
• nektariner
• Peaches
• Pears
• Persimmon
• Plommer
• Granateple
• Svisker
• Rosiner
• Fortinnet frukt i eple / pære juice
• Vannmelon



Kjøtt, fjærkre og kjøtt erstatter
• Prosciutto
• Chorizo
• Pølser
• Bearbeidet kjøtt



Frokostblandinger, korn, brød, kjeks, pasta, nøtter og Kaker


• Hvete inneholder produkter slik (husk å sjekke etikettene):


• Kjeks
• Brødsmuler
• Cashewnøtter
• Kaker
• Croissanter
• Crumpets
• Egg nudler
• Muffins
• Regelmessig nudler
• Bakverk
• Pasta laget av hvete
• Surdeig
• Udon nudler
• Hvete brød
• Hvete korn
• Hvetemel
• Hvete ruller
• Hvetekim
• Bygg
• Bran frokostblandinger
• Couscous
• Gnocchi
• Müsli
• Pistasjenøtter
• Rye
• semulegryn



Smaksingredienser Sweets, søtstoffer og Spreads


• Agavae
• Fruktose
• Gravy, dersom den inneholder løk
• Høy fruktose mais sirup (HFK)
• Honning
• Melkesjokolade
• Relish
• Aksje kuber
• Sukkerfri godteri inneholder polyoler - vanligvis slutter i ol eller isomalt
• Inulin
• Isomalt
• Maltitol
• Mannitol
• Sorbitol
• Xylitol



Prebiotiske Foods
• Kontrollene elementer som kan legges til yoghurt, snackbarer etc:



• FOS - fructooligosaccharides
• Inulin
• Oligofructose



Drikkevarer
• Øl - hvis du drikker mer enn én flaske
• Løvetann te
• Frukt og urtete med eple lagt
• Fruktjuice i store mengder
• Fruktjuice laget av eple, pære, mango
• Appelsinjuice i mengder enn 100ml
• Rum
• Brus inneholder høy fruktose Corn Syrup (HFK)
• Soyamelk laget med soyabønner - ofte funnet i USA
• Sportsdrikker
• Te, fennikel
• Te, kamille
• Te, oolong
• Vin - hvis du drikker mer enn ett glass



Meieri Foods
• Buttermilk
• Kremost
• Cream
• Custard
• Iskrem
• Melk - ku, geit og sau
• Rømme
• Yoghurt - inkludert gresk yoghurt




Lav FODMAP mat (bra å spise mat)


Hvis mengdene er gitt disse er det høyeste beløpet tillatt


Grønnsaker og belgfrukter
• Alfalfa
• Bambusskudd
• Bønnespirer
• Bok choy / pak choi
• Brokkoli - unngå store porsjoner
• Brussel spirer - en servering av to spirer
• Butternut squash - 1/4 kopp
• Kål - en servering av en kopp
• Gulrøtter
• Selleri - mindre enn 5 cm av stilken
• Havard
• Corn / søt corn- hvis utholdelig og bare i små mengder - 1/2 cob
• squash
• kikerter - 1/4 kopp
• Chilli - hvis tålelig
• Gressløk
• Agurk
• Aubergine / aubergine
• Fennikel
• Grønne bønner
• Grønn pepper (grønn paprika)
• Ginger
• Kale
• Leek blader
• Linser - i små mengder
• Salat
• Marrow
• Okra
• Oliven
• Pastinakk
• Reddik
• Rød paprika
• Potet
• Gresskar
• Gresskar, hermetisert - 1/4 kopp, 2,2 oz
• Scallions / vårløk (grønn del)
• Silverbeet / Chard
• Spinat, baby
• Squash
• Svensken
• Søtpotet - 1/2 kopp
• Tomat - unngå cherrytomat
• nepe
• Yam
• Zucchini



Frukt
• Bananer
• Blåbær
• Boysenbær
• Cantaloupe
• Cranberry
• Clementine
• Dragon
• Druer
• Honeydew og Galia meloner
• Kiwi
• Lemon inkludert sitronsaft
• Lime
• Mandarin
• Appelsin
• Pasjonsfrukt
• Paw Paw
• Papaya
• Ananas
• Bringebær
• Rabarbra
• Jordbær
• Tangelo



Kjøtt, fjærkre og kjøtt 


• Kylling
• Biff
• Lam
• Svinekjøtt
• Quorn, kjøttdeig
• Kalkun
• kjøttpålegg / deli kjøtt / kjøttpålegg som skinke og kalkun bryst



Fisk og skalldyr


• Hermetisk tunfisk
• Fersk fisk f.eks

◦Laks
◦Torsk
◦Hyse
◦Rødspette
◦Ørret


• Sjømat (sikre ingenting annet er lagt til) f.eks ◦Crab
◦Hummer
◦Reker
◦Muslinger
◦Østers



Frokostblandinger, korn, brød, kjeks, pasta, nøtter og Kaker

• Hvetefrie eller glutenfrie brød
• Brød laget av havre, ris, mais og potetmel
• Hvetefri eller glutenfri pasta
• Bokhvete gryn
• Ris
• grøt og havrebaserte frokostblandinger
• Cornflakes - 1/2 kopp
• Ris kli
• Rice Krispies
• Mandler - maks 15 stk
• Amaranth
• paranøtter
• Bulgur / bourghal - 1/4 kopp kokt, 44 g servering
• Bokhvete
• Bokhvete mel
• Brun ris / fullkorn ris
• potetmel / mais
• knekkebrød
• corncakes
• Kokos - melk, fløte, kjøtt
• Corn tortillas, 3 tortillas
• Hasselnøtter - maks av 15
• Macadamia - maks på 10
• Hirse
• Havre
• Oatcakes
• Peanøtter
• pekannøtter - maks av 15
• Pinjekjerner - maks av 15
• Polenta
• Popcorn
• Potetgull, vanlig
• potetmel
• Gresskarfrø - maks 1 - 2 ss
• Quinoa
• Rice kaker
• Rice kjeks
• Rismel
• Sesamfrø - maks 1 - 2 ss
• Spelt
• Solsikkefrø - maks 1 - 2 ss
• Sorgum
• Tortilla chips
• Valnøtter - maks av 10
• Hvit ris


Smaksingredienser Sweets, søtstoffer og Spreads

• Aspartam
• acesulfam K
• Barbecue saus
• Sjokolade, mørk
• Chutney, en spiseskje
• Fiskesaus
• Hvitløk tilført olje
• gylne sirup
• Glukose
• Jam / gelé, jordbær
• Ketchup (USA) - en pose
• Maple sirup
• Marmalade
• Majones - sikrer ingen hvitløk eller løk i ingredienser
• Sennep
• Olivenolje
• Oyster saus
• Pesto saus - mindre enn 1 ss
• Peanøttsmør
• Saccharine
• Soyasaus
• Sweet and sour saus
• Sukralose
• Sukker - også kalt sukrose
• Tomatsaus (utenfor USA) - to poser, 13g
• Vegemite
• Eddik, balsamico - mindre enn 2 ss
• Eddik, ris vin
• Worcestershire saus


Drikkevarer

• Alkohol - er et irritasjonsmoment til tarmen, begrenset inntak rådet:
• Øl - begrenset til én drink
• Klare spriter som Vodka
• Gin
• Whiskey
• Vin - begrenset til én drink
• Kaffe, espresso, vanlig eller koffeinfri, svart
• Kaffe, espresso, vanlig eller koffeinfri, med opp til 250ml laktosefri melk
• Kaffe, instant, vanlig eller koffeinfri, svart
• Kaffe, instant, vanlig eller koffeinfri, med opp til 250ml laktosefri melk
• Espresso, vanlig, svart
• Fruktjuice, 125ml og trygge frukt
• Lemonade - i små mengder
• Soya melk laget med soyaprotein
• Sukkerfri brus / mineralvann / brus - som diet coke, i små mengder som aspartam og acesulfam k kan være irritanter
• 'Sugar' brus / leskedrikker / brus som gjør ikke inneholde HFCS som brus, cola. Begrens inntaket på grunn av disse drikkene er generelt usunn og kan forårsake mageirritasjon
• Svart te, svak f.eks PG tips
• Te, chai, svak
• Te, frukt og urte, svak - sikre at ingen eple lagt
• Grønn te
• Te, peppermynte
• Tea, hvit
• Vann


Meieri Foods og egg


• Smør
• Ost, brie
• Ost, camembert
• Ost, cheddar
• Ost, hytte
• Ost, feta
• Ost, geit / chevre
• Ost, mozzarella
• Ost, ricotta - 2 ss
• Ost, sveitsisk
• Meierifri sjokolade pudding
• Egg
• Gelato
• Laktosefri melk
• Laktosefri yoghurt
• Margarin
• Oat melk
• parmesanost
• Rismelk
• Sorbet
• Soyaprotein (unngå soyabønner)
• sveitserost
• Tempeh
• Tofu
• Pisket krem



Matlaging ingredienser, urter og krydder



• urter: Basilikum, Koriander, Koriander, mynte, oregano, persille, rosmarin, estragon, timian
• Krydder: All krydder, kanel, spisskummen, Fem krydder, paprika, gurkemeie
• bakepulver
• Baking soda
• Kakaopulver
• Fløte, 1/2 kopp
• Gelatin
• Ghee
• melis
• Smult
• Salt
• Vegetabilsk olje

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar