fredag 12. september 2014

10 mulige årsaker til FM legen din kanskje ikke vet om:

Det sies at det er beregnet ca. 10 millioner mennesker i USA som lider av FIBROMYALGI, og ca. 160 000 i Norge. Fibro-heretter omtalt som FM- er karakterisert hos leger som Kronisk smertesyndrom, med symptomer som muskelsmerter, utmattethet, søvnforstyrrelser, «fibrotåke» depresjon, smertefulle triggerpunkt over hele kroppen i tillegg til kognitiv svikt- som igjen betyr noe som kan oppstå etter en ulykke, langvarig sykdom eller forgiftninger i kroppen- som igjen betyr at det påvirker vår evne til å tenke- direkte på dette med intellektuelle og mentale prosesser i hjernen og gjøre.
 Det å glemme ord, hva man egentlig skulle si-når man stopper opp midt i en setning etc. Kognisjon betyr erkjennelse- og det er dette vi bruker til å tilegne oss kunnskap. Det er en av årsakene til at vi må bruke lenger tid på en læringsprosess enn andre. Jeg kaller det å ha teflonhjerne!
Nymotens/dagens forskere har ikke klart helt å avdekke årsaken til FM og teoriene florerer -og mange med FM blir satt i den Psykiske båsen og blir tilbudt antidepressiva, epilepsimedisiner og smertestillende medikamenter som paracetamol, ibux, paralgin forte, tramadol og smerteplaster med mer!
Hvis man sammenligner konvensjonell medisin med funksjonell medisin, får man to poler som i stedet for å trekkes til hverandre, jobber mot hverandre. Konvensjonell medisin er den tradisjonelle skolemedisinen, mens funksjonell medisin går mer ut på det å gå i roten på medisinlæren og tilstanden og forsøke å finne årsaken til tilstanden.
Mulige årsaker til FM legene våre kanskje ikke vet om:
1.  Gluten intoleranse: Denne kalles ofte for «Den maskerte sykdommen» fordi den ofte ikke vises på tester i blodet. Årsaken til dette er at gluten intoleranse er ikke noe vi i fra naturens side fordøyer, men tar opp i det nevrologiske aspektet i kroppen og dermed forårsaker den smerter, kognitiv svikt, søvnforstyrrelser, utmattethet og depresjon.
-kommentar: Vi har et høyt forbruk av glutenprodukter i Norge. Hvetemel og andre melprodukter- Jeg personlig VET jeg reagerer på gluten i form av smerter og oppblåsthet. Jeg skal endre min diett til glutenfri i 2 uker for å se om det endrer seg noe i kroppen.
   2. Candida overflod:
Candida er en gjærsopp og en bitteliten mengde av denne typen sopp lever i tarmsystemet og fordøyelsesorganene våre. Candida bryter ned veggene i innvollene våre og trenger seg igjennom og ut i blodstrømmen i kroppen- og utløser giftstoffer og forårsaker en god del ubehagelige symptomer som «Fibrotåke», utmattethet, fordøyelsesproblemer og smerter.
-        Kommentar: Jeg har GERD- gastro-problemer som mellomgulvs brokk og sliter med nr 2- som enten renner eller er forstoppet. Jeg vet at mange av oss med FM sliter med mage/tarm problemer.
3.    Thyroid: Skjoldbruskkjertelen: Det er viktig at legen din sjekker alle seks blodmarkørene- noe som ikke er vanlig ved undersøkelser som dette- men mer over på nyresvikt og hjerte-kar sykdommer. Be dem sjekke uansett, dette for å nøyaktig måle kjertelens funksjon, og det er viktig at legen din krysser av for optimale nivåer i stedet for standard referanseområde ved vurderingen og diagnostiseringen av kjertelen. Ved hjelp av justering medisinmessig for å optimalisere kjertelens virkeområde, lindrer dette vanligvis tretthet, «fibrotåken» søvnforstyrrelsene og depresjonene.
- kommentar: Mange av oss tar jo sovemedisiner eller melatonin…
  4. Vitaminmangler:
     Magnesium, vitamin D og B12 er de vanligste manglene som vises på blodprøver tatt av FM-pasienter. Den beste måten å finne ut om du mangler Magnesium, er en rød blodcelle som heter RBC- og dette kan du teste i en hvilket som helst lab.
5.  SIBO- Bakterie og lekkasje i abdomen:
Vi har mange forskjellige bakterietyper inni kroppen vår. Av og til florerer bakteriene litt ut over det dem skal og forårsaker giftstoffer der det ikke skal være, som hvis du f.eks spiser for mye antibiotika, har en veldig sukkerholdig diett etc og dette kan lede til glutenintoleranse og mange andre former for allergier og reaksjoner. Du må «fikse vomma» før du gjør noe annet mht FM…
-Kommentar: Kostholdsendring er viktig, øke med grønnsaker og proteinrik mat, les deg fram og snakk med en ernæringsfysiolog der du bor.
6. Mykotoksiner:
Mykotoksiner er svært giftige stoffer som produseres av muggsopp. Konvensjonell muggsopp testing bare tester for nivåer av muggsoppsporer og tester ikke for Mykotoksiner.
Be om å få tatt en urin-mykotoksin test hos legen din for å finne ut om du har blitt utsatt for giftig muggsopp!

7.   Amalgam: Dra til tannlegen din om du har AMALGAN i tennene dine og få fyllingene fjernet. Kvikksølvet i amalganen er giftig for kroppen vår og den alene kan være en direkte årsak til FM og alle plagene du har! Etter det, be legen din om å teste deg for tungtmetaller i kroppen ved å bruke en pre- og en post DMPS-urin test. En FØR du fjerner amalganen og en etter!
8.   Kronisk stress: Øker adrenalinet i kroppen og dermed smertene for en med FM. I tillegg er alle disse punktene ovenfor også roten til mye vondt mht til at de alene er med på å øke adrenalinen i kroppen. Her kan helsekost og alternative behandling i mht urter hjelpe…som: Ginseng etc. Snakk med en i helsekostbutikken om urter for å senke adrenalinproduksjonen i kroppen, men samtidig øke energien på en sunn måte. Det er snakk om å søke etter roten for stresset i kroppen din og stagge den.
-Kommentar: Det er viden kjent at FM’ikere stresser i hodet og kropp uten å trenge å løfte en finger…»alt som jeg ikke får gjort…!» og skuffelse over å ikke mestre…Dette virker logisk for meg!
      9.MTHFR mutasjoner: 


         Dette er en genetisk test du kan ta hos uansett laboratorier.      Jo flere mutasjoner du har i henhold til MTHFE-genet, jo mer må kroppen din renses for alle toksinene nevnt ovenfor. Jo flere mutasjoner du har- jo høyere krav stiller kroppen din seg til Metyl B-6 og Metyl-B12 og folinsyre for å opprettholde avgiftningen i kroppen!

       10. Glutamin mangel 


Glutamin er den mest kritiske delen av kroppens avgiftnings system. Glutamin blir resirkulert i kroppen vår - med mindre vår giftige byrde blir for høy, eller det mangler GSTM1 og GSTP1, enzymer som er nødvendig for å resirkulere og produsere glutamin .Hvis du tar glutamin eller forløperne (NAC, alpha lipoic syre, melk tistel) kan dette ofte hjelpe dramatisk med trøttheten.

Som du kan se fra listen ovenfor, henger mange av disse årsakene sammen og ofte er det ingen enkelt rot mot årsaken til fibromyalgi. Å finne roten- å lete etter årsaken kan være komplisert-anbefales det at du finner en funksjonell medisinsk lege i ditt område for å bidra til å avdekke årsaken for deg. Du trenger ikke å lide unødvendig eller maskere symptomene med smertestillende medikamenter og antidepressiva. Det er leger der ute som kan hjelpe oss hvis de tør å kombinere funksjonell medisin med konvensjonell medisin!


-Kommentar: Hva har vi å tape???

Fritt oversatt av Aina Y Kehus Sivertsen fra følgende artikkel: 

http://eatlocalgrown.com/article/11715-fibromyalgia-causes.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar